Filmeducatie is voor iedereen

20 september 2017 Nationale Onderwijsweek

Leren over beeldtaal is belangrijker dan ooit. De samenleving is doordrenkt van beelden. Van kleins af aan worden kinderen er door overspoeld. In het dagelijks leven komt iedereen ermee in aanraking. Veel scholen erkennen dat en er worden dan ook steeds meer media ingezet bij de lessen.

Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen verandert de maatschappij voortdurend en moet het onderwijs daarop inspelen. Mediawijsheid is een van die 21ste-eeuwse vaardigheden die broodnodig zijn. De Nationale Onderwijsweek 2017 zet de spotlights op gelijke kansen in het onderwijs. Onderwijs als motor van de samenleving begint bij goed onderwijs voor iedereen. Alle kinderen en jongeren moeten zich kunnen ontplooien met ruimte voor hun talenten om succesvol deel te kunnen nemen aan de maatschappij.

Film is een zeer toegankelijk medium en helpt mensen om al op jonge leeftijd de wereld te ontdekken en te begrijpen. Door filmeducatie ontwikkelen mensen kennis en vaardigheden om film en beeldtaal te onderzoeken, te begrijpen en om zelf beeldverhalen te kunnen maken en publiceren.Mensen meer leren over beeldtaal is een van de speerpunten van het Netwerk Filmeducatie, een landelijk netwerk van zestien partijen die filmeducatieve programma’s ontwikkelen. Het aanbod van het Netwerk Filmeducatie is te vinden op www.filmeducatie.nl. Het netwerk wordt gecoördineerd door EYE.

Filmeducatie is leuk, inspirerend en gemakkelijk te realiseren, zowel op school als daarbuiten. Voor primair, voortgezet, hoger en universitair onderwijs. Het Netwerk Filmeducatie biedt kwaliteitsaanbod van workshops en trainingen, lesmateriaal, lezingen en schoolvoorstellingen. Gericht op leerlingen en studenten, maar ook op deskundigheidbevordering van docenten. Zelf ervaring opdoen neemt hierbij een belangrijke plaats in door kinderen en jongeren een volwaardige rol te geven in het maken van film. Door zelf actief kennis te maken met allerlei aspecten van filmmaken wordt het leren kijken bevorderd én het verantwoorde gebruik van beelden en film gestimuleerd. Zo biedt de VMBO Filmschool van Bekijk ‘t een scala aan workshops die samen een leerlijn actieve filmeducatie vormen. De workshops zijn ook afzonderlijk of in korter verband inzetbaar. Leerlingen maken kennis met ongeveer alle denkbare aspecten van het film maken: scenarioschrijven, acteren voor de camera, geluid, cameravoering, regie, montage, special effects, productie.

Op filmeducatie.nl zijn eveneens platforms te vinden die voortdurend filmtips geven om met de klas te bezoeken of online te kijken. Voor elk schoolvak is wel een film te vinden die daarbij aansluit. Hieronder staan een paar filmtips om dit najaar online in de klas te behandelen, voor basisonderwijs 8+ de korte animatiefilm (Otto) en voor vo, hbo, wo de korte geëngageerde documentaire #chicagoGirl: The Social Network takes on a Dictator.

De uitgebreide online database kijk-goed.eyefilm.nl adviseert over (actuele) filmtitels die geschikt zijn voor filmeducatie. Hieronder vast een greep uit het aanbod in de bioscoop van dit najaar.
 

Tips voor het najaar

Online:

(Otto)

Job, Joris en Marieke, NL 2016, 10 minuten, animatie

In de korte animatiefilm raakt een meisje haar fantasievriendje kwijt omdat een vrouw hem stiekem meegenomen heeft. Favoriet van zo’n 4.000 leerlingen uit het hele land en winnaar van de internationale competitie HAFF Junior, een educatief project voor 8+ van het Holland Animation Film Festival. Speciaal online te vertonen voor het basisonderwijs, inclusief lessuggestie.

#chicagoGirl: The Social Network takes on a Dictator

Joe Piscatella, VS/Syrië 2014, 59 minuten, documentaire

De negentienjarige Syrisch-Amerikaanse Ala’a coördineert vanuit haar slaapkamer in een buitenwijk van Chicago demonstraties tegen het regime van Assad met behulp van social media. Met twaalfhonderd Facebook-vrienden en tweeduizend Twitter-volgers heeft zij een enorm netwerk opgebouwd. Nodig een Syrische leeftijdgenoot uit (via VluchtelingenWerk) om na te praten na de film.

In de bioscoop

Voor meer informatie, zie de filmtitel bij kijk-goed.eyefilm.nl.

De kleine vampier (6+, animatie, vanaf 4 oktober in de bioscoop)

Anton houdt van griezelen en verslindt boeken over vampiers. Hij ontmoet de kleine vampier Rudolph en samen vliegen ze erop uit om Rudolphs familie te redden uit handen van de vampierjagers. Sluit mooi aan bij het thema griezelen van de Kinderboekenweek.

Dikkertje Dap (AL, vanaf 4 oktober in de bioscoop)

Dikkertje Dap is op dezelfde dag geboren als zijn beste vriend, giraf Raf. Dikkertje is vaak bij Raf te vinden omdat zijn opa verzorger is in de dierentuin. Als Dikkertje voor het eerst naar school gaat, komen ze erachter dat giraffen niet naar school mogen. Gebaseerd op het beroemde versje van Annie M.G. Schmidt.

Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet (AL, vanaf 4 oktober in de bioscoop)

Klaas, Goos, Dummie en juffrouw Friek vertrekken naar Egypte om het graf van Dummies ouders te zoeken. Maar is de Tombe van Achnetoet na vierduizend jaar nog wel te vinden? De zoektocht zit vol gevaren en de beste vrienden lopen in een valstrik. Derde film gebaseerd op de kinderboekenserie van Tosca Menten.

Loving Vincent (9+, animatie, vanaf 26 oktober in de bioscoop)

Lange animatiefilm over het leven en werk van Vincent van Gogh, handgeschilderd op basis van zijn meest inspirerende schilderijen (over opnames met een internationale cast van acteurs). Portret van de kunstenaar die tijdens zijn leven amper erkenning vond. Tegelijkertijd is er in het Noordbrabants Museum een tentoonstelling met 70 schilderijen uit de film (14/10-28/01/2018).

Tschick (12+, vanaf 12 oktober in de bioscoop)

Zijn moeder zit in een afkickkliniek en zijn vader is op zogenaamde zakenreis met zijn assistent. Maik brengt de zomervakantie door met Tschick, de rebelse zoon van een Russische immigrant. De jongens beleven een wild avontuur om nooit meer te vergeten.

Blijf op de hoogte

Winnaars, evenementen, onderwijsnieuws als je niets wilt missen, meld je je hier eenvoudig aan voor de nieuwsbrief.